Over Stug


Na de laatste lange dag lopen we trots het leslokaal uit. De psychologische strijd zit erop. We hebben het niet alleen overleefd: we zijn gegroeid. Onze hoofden zitten jam-packed met kennis en vaardigheden over communicatie, zelfreflectie, groepsdynamica en psychologische interview-vaardigheden. We zijn ook moeiteloos in alle menselijke valkuilen gestapt die de psychologe voor ons georkestreerd had, en zijn daar door haar genadeloos op afgestraft.

We kunnen nu elke situatie vol vertrouwen instappen, toch? We weten wat we goed kunnen en we kennen onze tekortkomingen. En we hebben psychologische tools ontvangen om ons te wapenen tegen onze valkuilen.

Hoe mooi zou het zijn, dacht ik, als iedereen net als wij even wat tijd zou krijgen met een psycholoog. Als ze even een ‘how-to-live-with-myself’ handleiding op zouden stellen. En even een aantal basisvaardigheden psychologie aanleren. Dan zouden zoveel onnodige teleurstellingen worden voorkomen en kunnen mensen met iets meer kinderlijk enthousiasme genieten van het leven.

Na mijn studie cognitieve psychologie, werd mijn plan gevoed en gevormd door mijn ervaringen bij karakterweekenden van de 4e Musketier in de Belgische Ardennen en Schotland, als psycholoog/coach bij Sterkampen, als vrijwilliger bij de Kindertelefoon en als Human Factors-expert, Procedure-ontwerper en projectleider bij Luchtverkeersleiding Nederland.

Ik besloot de meest bruikbare psychologische kennis en vaardigheden samen te vatten. Ik zou deze combineren met praktische projectmanagement-vaardigheden. En het zou moeten worden zoals bij de 4e Musketier. Iets beleven, iets bereiken en onmogelijke grenzen verleggen: Buiten spelen voor grote mensen.

En nu de toolbox-methode er is, hoop ik dat jij er net zo van gaat genieten als ik. Niet omdat je dan nooit meer een fout zult maken, of de rest van je leven gelukkig zult zijn. Maar wel omdat je je eigen valkuilen en denkfouten kunt gaan herkennen, jezelf beter gaat begrijpen en vaker kunt kiezen voor een robuuste oplossing. Een oplossing die niet altijd comfortabel is, maar jou wel brengt waar je wilt zijn.

Christiaan Lubbers