Strategie


Stug werkt met een strategie die gebaseerd is op zeven gereedschappen. Deze zeven cognitieve competenties helpen je om keuzes te maken, inzichten te krijgen, jezelf beter te begrijpen en de wereld om je heen te bouwen. Waarom zeven? Dit zijn volgens Stug de meest bruikbare inzichten uit de cognitieve, klinische, sociale en organisatiepsychologie, die je alles geven wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan.

De zeven cognitieve competentie

 1. Relativeer
  Door de beperkingen van je zintuigen, kun je nergens zeker van zijn. Alles is relatief en afhankelijk van hoe jij iets interpreteert. Als je dat weet, dan beperk je jezelf ook niet meer door onbewuste aannames. Op die manier kun je je eigen waarheid kiezen, door te bepalen hoe jij iets wilt noemen.
 1. Reflecteer
  Als je weet wat je wel en niet bent en wie je zou willen zijn, kun je op elk moment van de dag acties en reacties kiezen die aansluiten op jouw wensen en verwachtingen.
 1. Neem verantwoordelijkheid
  We zijn vaak geneigd om, wanneer we iets niet leuk vinden, de oorzaak buiten onszelf te leggen. Echter de oorzaak ligt bij jezelf; ook al is de aanleiding voor dat gevoel iets buiten jezelf. Als je verantwoordelijkheid neemt voor wat je graag anders zou zien, dan kun je dit zelf actief veranderen of leren te accepteren.
 1. Gebruik 5 G’s
  Elk vervelend gevoel wordt veroorzaakt door een gedachte, niet door een gebeurtenis. Door je bewust te worden van de gedachte die je bij een bepaalde situatie krijgt en deze te veranderen, voorkom je veel frustratie, irritatie of andere negatieve emoties. Op die manier kun je je gedrag veranderen, met als gevolg dat je ruzies, botsingen of conflicten beperkt.
 1. Optimaliseer je communicatie
  Veel conflicten ontstaan simpelweg door miscommunicatie. Optimaliseer je communicatie door bewust te worden van hoe, wat en waarom je iets zegt.
 1. Train je cognitieve conditie
  Net als je spieren kun je ook je hersenen trainen voor de optimale prestatie. Als je je hersenen geeft wat ze nodig hebben, zul je je beter voelen en ben je beter bestand tegen alle dagelijkse obstakels en tegenslagen.
 1. Bereik je doel
  Je kunt verandering realiseren door jezelf concrete en haalbare doelen te stellen en deze gestructureerd uit te voeren. Je krijg meer grip op je leven als je invloed krijgt op wie je bent en hoe je wereld eruit ziet. Zo kun je de wereld een stukje mooier maken.